17 vragen over LED Sportveldverlichting
Sportveldverlichting is er sinds de jaren ’60. Buiten sporten in het donker werd mogelijk doordat er efficiënte hogedruk gasontladingslampen op de markt kwamen. Deze lampen in combinatie met de komst van asymmetrische schijnwerpers maakten de ontwikkeling mogelijk. De schijnwerpers/armaturen werden efficiënter gemaakt om het licht te spreiden en te ‘verstrooien’. Nu is er LED sportveldverlichting, hieronder vindt u de meest gestelde vragen.
1. Wat is LED?
LED staat voor Light Emitting Diode. Een LED heeft 2 verschillende halfgeleiders die elektriciteit omzetten in licht. In de halfgeleiders zitten verschillende elektronen die van de ene naar de andere halfgeleider overgaan. Daarbij komt energie vrij en die en zenden ze licht uit. Een LED is een lichtbron in de vorm van een chip.
2. Wanneer is LED uitgevonden?
De eerste LED werd uitgevonden in 1927 door Oleg Losev. Het werd al snel duidelijk dat LED een mogelijk nieuwe toekomstige lichtbron was. Maar op dat moment was het nog niet bruikbaar voor commerciële doeleinden. Door ontwikkeling daalde de kostprijs pas in de jaren ’60 en kon er worden nagedacht over het ‘vermarkten’ van LED. De blauwe LED werd uitgevonden in 1994 door de Japanner Shuji Nakamura, kort daarna werd ook de witte LED uitgevonden. Sinds pas 2006 wordt LED geleidelijk aan steeds goedkoper en sinds 2009 wordt er gesproken over LED Sportveldverlichting. Over 5 jaar zal er boven ieder sportveld LED verlichting hangen.
3. Waarom is de levensduur van LED sportveldverlichting langer?
Bij het in elkaar zetten van normale verlichting is meer zuurstof aanwezig. Ook maakt een gasontladingslamp of metaal-hallogeendamp lamp gebruik van verbranding. Daardoor treed het verouderingsproces sneller in en wordt de lichtkwaliteit minder. Een LED is een chip en wordt nauwkeurig door machines geponst. Dit proces is geoptimaliseerd, altijd hetzelfde en vrijwel foutloos. Daarom is de kwaliteit van de LED constant en consistent. De lichtkwaliteit van LED sportveldverlichting blijft tot wel 80.000 branduur behouden.
4. Welk type sportveldverlichting hangt er momenteel?
In de meeste gevallen wordt er tijdens het sporten gebruik gemaakt van Metaal-hallogeendamp lampen. Deze werd rond de jaren ’60 geïntroduceerd. De voorloper is de gasontladingslamp die rond 1900 is uitgevonden. Boven de sportvelden hangen meestal 1000 of 2000 watt lampen van bijvoorbeeld Philips of Osram, vaak aangegeven als HI-T of HQI 2000W/N met een vermogen van 2,3 kVA. Vrijwel altijd geschakeld onder 400V (krachtstroom). Er wordt gebruik gemaakt van voorschakelapparatuur en het duurt even voordat de lamp volledig aan is.
5. Wat is het verschil tussen de installatie van LED of normale verlichting?
LED verbruikt minder energie, er hoeft dus ook minder stroom naar het LED armatuur/lamp verplaatst te worden. Voor nieuwe lichtinstallaties betekend dat er in sommige gevallen geen krachtstroom nodig is en kan er met dunnere kabels gewerkt worden.
Voor bestaande lichtinstallaties is het eenvoudig om LED sportveldverlichting te installeren, Het armatuur wordt verwisseld en vaak kan dezelfde dwarsligger van de mast gebruikt worden. Voorschakelapparatuur kan worden verwijderd uit mast en de bestaande stroominstallatie kan worden gebruikt.
6. Is de masthoogte van invloed op de kwaliteit van het licht?
Het maakt niet uit hoe hoog een mast is, er is altijd een LED armatuur geschikt. Voor de kwaliteit van het licht maakt het wel uit of het juiste armatuur wordt gebruikt. Op een mast van 10 meter hoog een 1400 watt LED armatuur plaatsen is vaak niet wenselijk omdat dat ten koste gaat van de gelijkmatigheid van het licht. Masten rondom de sportvelden zijn tussen de 10 en 18 meter hoog.
7. Waarom verbruikt LED sportveldverlichting minder stroom?
LEDs werken met een lagere energietoestand, er vindt geen verbranding plaats en een groot gedeelte van de energie wordt zodoende behouden. Door de samenwerking van 2 halfgeleiders hebben LED’s minder energie nodig om licht te produceren. De elektronen schakelen tussen de 2 halfgeleiders, 80% van deze energie wordt omgezet in licht. Conventionele sportverlichting gebruikt slechts 35% van de energie voor licht.
8. Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een LED sportverlichting?
Bij de aanschaf en het kiezen van de juiste LED lampen is het verstandig u altijd te laten adviseren door een deskundige partij. Er zijn er een aantal zaken waarop u kunt letten.
- Hoeveelheid lumen (lichtsterkte) en lumen per watt;
- Kelvin (lichtkleur);
- Wattage;
- Kwaliteit;
- Prijs.
9. Wat zijn de voordelen van een LED sportveldverlichting t.o.v. conventionele verlichting?
- Laag energieverbruik, dus goedkoop in gebruik;
- Zeer lange levensduur (tot 80.000 branduren);
- Geen opwarmtijd maar direct maximale lichtsterkte;
- Dimbaar en flexibel in gebruik;
- Geen strooilicht en minder lichthinder;
- Bevat geen schadelijke stoffen;
- Duurzaam, dus subsidieregelingen zijn van toepassing.
Meer over voordelen van LED sportveldverlichting.
10. Wat zijn de nadelen van LED sportveldverlichting?
- Hogere aanschafprijs, houd rekening met een terugverdientijd;
- Variaties in kwaliteit van levensduur, kleurweergave en lichtspreiding;
- Omdat het nog in ontwikkeling is zullen prijzen dalen, juiste moment van aanschaf bepalen;
- Adviesgevoelig product, laat u daarom goed voorlichten.
11. Wat maakt LED anders dan gewone verlichting?
LED sportveldverlichting kunt u zo vaak in- en uitschakelen als nodig is, zonder dat dit een negatief effect heeft op de levensduur of de kwaliteit. Een gasontladingslamp maakt gebruik van verbranding zodat er licht ontstaat, het constant aan- en uitschakelen van een gloeilamp heeft een negatieve weerslag op de levensduur. Ook is LED is veel flexibeler dan gewone verlichting en is het beter te richten, dat maakt het mogelijk om de verlichting aan te sluiten op intelligente verlichtingscontrole systemen. Door te dimmen en verbruik te monitoren kan dit bijdragen aan extra besparingen
12. Zijn er even veel LED armaturen nodig als het aantal benodigde huidige armaturen?
LED sportveldverlichting is beter van kwaliteit, er zijn vaak minder LED armaturen nodig om hetzelfde gebied volgens de lichtnorm te verlichten. Een één op één vervanging kan ook plaatsvinden, het gebruikte wattage van de nieuwe LED lamp kan dan lager zijn.
13. Hoe zit dat met de lichtvervuiling van LED sportveldverlichting?
LED armaturen zijn beter te richten en zorgen voor minder lichtvervuiling dan de conventionele verlichting. LED armaturen zijn ook te dimmen, een facilitair manager kan de verlichting uitschakelen of de lichtintensiteit verminderen op momenten dat er minder licht nodig is. Beide voordelen dragen actief bij aan minder lichtvervuiling.
14. Wat is de terugverdientijd van LED sportverlichting?
De terugverdientijd is afhankelijk van een aantal factoren en is per project verschillend. Een aantal van die factoren zijn het verschil in wattage met de oude lamp, het aantal branduren per jaar, de kosten per kWh en of er subsidie wordt toegekend. Voor hockey komen we meestal rond de 8 á 10 jaar uit. Voor tennis ligt dit vaak rond de 6 á 7 jaar. Bereken het eenvoudig zelf met onze rekentool.
15. LED wordt steeds goedkoper, kunnen we niet beter wachten met investeren?
Net als bij televisies en computers zullen er steeds nieuwere modellen en technologieën op de markt komen. LED sportverlichting is in ontwikkeling en dat zal de komende jaren zo blijven. De energiebesparing is iets dat op dit moment al mogelijk is. Als het moment daar is, is het zonde om te wachten, u kunt namelijk vanaf vandaag al beginnen met het besparen van energie.
Het juiste moment bepalen is daarbij wel goed. Een vervangingsmoment kan de doorslag geven en de terugverdientijd drastisch verlagen. Weten of het zinvol is om over te stappen? Laat een duurzaamheidsonderzoek doen door de gemeente of vraag Mastverlichting.com om advies.
16. Is de LED sportveldverlichting hetzelfde als de verlichting op industrieterreinen?
De LED armaturen kunnen dezelfde zijn, echter is de toepassing heel anders. Sportveldverlichting brand tot ongeveer 1000 uur per jaar. Op een industrieterrein of containerterminal kan dat wel tot 5000 uur zijn. De hoogte verschilt ook, verlichting op een sportveld hangt tot 18 meter hoogte, op een industrieterrein kan dat tot 45 meter zijn. Dat verschil vraagt om advies in beide situaties, voor iedere toepassing is LED verlichting beschikbaar.
17. Wat als er iets stuk is?
U ontvangt standaard 6 tot 10 jaar garantie op onze producten en de installatie. Mocht er in de garantieperiode of daarna iets stuk gaan dan is dit snel verholpen. Alle door ons gebruikte of geadviseerde LED armaturen hebben een modulaire opbouw. Er zijn meerdere LED panelen en LED drivers, daardoor zal een LED sportlamp nooit in z’n geheel uit gaan en is het probleem snel verholpen.
De modulaire opbouw zorgt er ook voor dat er in de toekomst upgrades kunnen worden gedaan. Er kunnen LEDs worden vervangen of toegevoegd worden voor meer rendement.
Heeft u een vraag die hier niet tussen staat? Neem eenvoudig contact op