Is uw sportverlichting aan vervanging toe of heeft u überhaupt nog geen verlichting? Of bent u gewoon benieuwd naar alternatieven voor die huidige energieslupers boven het sportveld? Denk dan eens aan de mogelijkheden die LED sportverlichting te bieden heeft. Wellicht is het voor uw club/vereniging interessant om over te stappen.
Alles kan kapot…
U kent het wel, de dagen worden korter, de club gaat meer gebruik maken van de veldverlichting en dan gaat het mis! Juist op het moment dat vanavond die eerste wedstrijd onder ‘kunstlicht’ wordt gespeeld blijkt er een lamp stuk te zijn. Met die problematiek worstelt iedere club. Maar biedt LED verlichting hiervoor een oplossing? Lees het hier..
De geschiedenis van sportverlichting
De geschiedenis van sportverlichting gaat zo ver als begin de jaren ‘60. Op een zwart-wit foto is sportverlichting natuurlijk lastig te zien, maar het was er wel degelijk. In 1963 kwamen de eerste metaal hallogeendamp lampen (een beste mond vol) op de markt. Dit was revolutionair, want opeens kon men in het donker buiten sporten, iets dat de sport toegankelijker en populairder maakte. We hebben meer geschreven over de geschiedenis van LED verlichting.
De hedendaagse sportverlichting
De hedendaagse sportverlichting is natuurlijk verbeterd ten opzichte van de jaren ’60. In de jaren ’90 werd de hallogeenlampen efficiënter en de levensduur langer. Een goede ontwikkeling voor in die tijd, echter kunnen we inmiddels concluderen dat de beste dagen voor de hallogeenlamp zijn geteld. Schadelijke stoffen als kwik en een enorme CO2 uitstoot zijn grote problemen die bij hallogeen sportverlichting aan de orde zijn.
De vraag is eigenlijk waarom we zo lang hebben stilgestaan. Sinds ongeveer 2010 is LED sportverlichting zachtjes aan interessant aan het worden voor sportclubs. We zijn dus eigenlijk 20 jaar in afwachting geweest op een beter alternatief. Is dat niet wat lang?
De toekomst van sportverlichting
LED technologie wordt de toekomst. Diverse sportbonden geven aan dat het niet de vraag is of een club gaat overstappen op LED sportverlichting, maar wanneer. Deze geleidelijke overstap zal deels moeten worden gefinancierd door de overheid en gemeentes. Daar ligt namelijk de mogelijkheid om subsidies te verstrekken, en met de huidige prijzen zijn die wel nodig.
LED is elektronica, daarom zijn de mogelijkheden enorm. Inmiddels is de verlichting al automatisch te sturen en dimmen. Daarbij zijn er nieuwe ontwikkelingen gaande, denk aan daglichtsensoren waardoor de verlichting automatisch in lichtsterkte toeneemt wanneer het donkerder wordt. Of aan dimmen/uitschakelen wanneer er geen activiteit op de velden wordt geconstateerd. Deze ontwikkelingen dragen nog meer bij aan energiebesparing.
Sportprestaties met nieuwe technologie
Naast de technische hoogstandjes van LED verlichting zijn er meerdere voordelen aan het licht. Omdat er weinig strooilicht is ontvangt men minder hinder van het licht tijdens het sporten. Verblinding is nauwelijks meer aan de orde. Door nieuwe ontwikkelingen wordt het licht ook steeds witter, voller en gelijkmatiger. De combinatie van deze zaken maakt LED verlichting erg prettig om onder te sporten.
Onderzoek van de TU Delft heeft zelfs uitgewezen dat sporters de voorkeur geven aan de hogere lichtkleuren dat LED sportverlichting biedt, zoals 5000K. Sportprestaties blijken ook verhoogd tijdens het sporten onder LED verlichting.
Binnenverlichting en buitenverlichting
Binnensport verlichting
Handbal, korfbal, volleybal, zaalvoetbal, jeu de boules en ruitersport/dressuur zijn allemaal sporten die ook met regelmaat binnen worden beoefend. Daarvoor is ook een juiste lichthoeveelheid benodigd. De lichtnormen voor binnensportaccommodaties zijn zeker net zo streng als de eisen voor buitenaccommodaties. Daarom is goede en energiezuinige LED sportverlichting voor binnen ook een belangrijke factor in de besparing.
Een recente ontwikkeling zijn LED sportlampen met een hele brede spreidingshoek, daardoor heb je minder lichtpunten nodig en is de verlichting gelijkmatiger verdeeld.
Buitensport verlichting en lichtvervuiling
In iedere woonplaats zijn er sportvelden te ontdekken. Soms liggen deze midden in een woonwijk of in een natuurgebied. Omwonenden en flora/fauna mag geen hinder ondervinden van deze verlichting, toch is ‘lichtvervuiling’ aan de orde van de dag.
LED sportverlichting biedt mogelijkheden om lichthinder tegen te gaan. Het LED licht wordt namelijk niet uitgewaaierd over het gehele veld maar heeft een hele gerichte stralingshoek naar een specifieke plek. Daardoor moet een LED sportarmatuur altijd goed worden uitgericht. Het voordeel hiervan is dat het licht alleen terecht komt waar het moet zijn, namelijk op het sportveld.
LED sportverlichting is niet duur
In tegenstelling tot wat men vaak denkt is LED sportverlichting niet in alle gevallen duur. In de juiste situatie is LED verlichting zelfs erg voordelig. Alles valt of staat met de terugverdientijd. De terugverdientijd is afhankelijk van:
* Het gebruik (in hoeveelheid branduren per jaar)
* De huidige energieprijs die u betaald
* Het aantal armaturen dat u in de nieuwe situatie gaat gebruiken en de stroomhoeveelheid
* Onderhoudskosten die u betaald voor de huidige verlichting
* Het aankoopbedrag van de nieuwe verlichting
* Subsidieregelingen
Benieuwd wat wij voor uw sportvereniging kunnen betekenen? Neem gerust contact op.
Maak er een mooie dag van.